
Pierdem zilnic de la 50 până la 100 de fire de păr. Acest lucru este absolut normal, însă dacă pierdem mai multe fire de păr atunci avem o problemă. În acest articol, analizăm cauzele și factorii de risc pentru alopecia de tip feminin, precum și tratamentul și prevenirea.
Tipuri de alopecie
Există mai multe tipuri de alopecie. În cele ce urmează vom aborda formele mai comune: alopecia androgenetică, alopecia areata și efluviul telogen.
Unele forme mai puțin frecvente de alopecie sunt alopecia cicatricială, în care distrugerea foliculului de păr are ca rezultat formarea de țesut cicatricial și tricotilomania, o afecțiune în mare parte psihologică în care persoanele își smulg părul.
Alopecia androgenetică: este cel mai frecvent tip de alopecie. Această afecțiune ereditară se caracterizează prin înlocuirea progresivă a creșterii normale a părului cu foliculi de păr vellus mai mici, cu ciclu rapid. Primul semn al alopeciei androgenetice la femei este rărirea sau subțierea părului.
Părul poate deveni treptat mai subțire, ceea ce poate fi observat ușor atunci când îți prinzi părul în coadă. Spre deosebire de bărbați, femeile afectate suferă rareori de căderea completă a părului, iar linia părului tinde să rămână intactă.

Mecanismul alopeciei androgenetice la femei nu este complet înțeles. În unele cazuri, alopecia androgenetică la femei poate fi însoțită de o creștere a cantității de androgeni, care poate rezulta din disfuncția ovariană sau suprarenală. Cu toate acestea, pot exista și alte cauze non-androgenice care contribuie la căderea părului.
Alopecia Areata: Aceasta este o afecțiune autoimună caracterizată prin căderea bruscă a părului de pe scalp sau din alte părți ale corpului. Din motive neclare, sistemul imunitar al organismului atacă foliculii de păr. Acest lucru are ca rezultat de obicei apariția unor goluri fără păr.

În anumite cazuri poate provoca căderea părului de pe întregul scalp (alopecia areata totalis) sau pe întregul corp (alopecia areata universalis). Dar, din fericire, nu există leziuni permanente ale foliculului; în consecință, există o rată mare de recreștere completă a părului de la sine, fără a folosi tratament.
Majoritatea pacienților vor experimenta în cele din urmă (≥1 an) creșterea părului. Adesea, pacienții cu alopecie areata vor recidiva, rezultând mai mult de un episod în viață. În perioadele de stres, organismul poate reacționa făcând mai multe fire de păr decât în mod normal să intre în faza de repaus. Aceasta este o formă de alopecie numită efluviu telogen.
Corpul elimină o cantitate mare de păr, care în general va recrește în 9 până la 12 luni fără tratament.
Căderea părului care apare în efluviul telogen tinde să fie mai rapidă decât în cazul alopeciei androgenetice. Factorul sau evenimentul instigator apare de obicei cu 2 până la 4 luni înainte de căderea părului vizibilă, iar căderea durează între 2 și 4 luni.
Condițiile stresante care pot provoca efluviu telogen includ:
- sarcina
- tulburări tiroidiene (hipotiroidism, hipertiroidism)
- lupus eritematos sistemic
- infecții severe
- intervenții chirurgicale majore
- tulburări de deficit (proteine, fier)
Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la efluviu telogen, dar regenerarea spontană are loc de obicei după ce tratamentul este întrerupt.
Se poate întâmpla și din cauza modificărilor hormonale, cum ar fi cele care se întâmplă în:
- sarcina
- nașterea
- menopauza
Alte cauze potențiale ale efluviului telogen includ:
- malnutriție
- anumite tulburări endocrine
- pornirea sau oprirea controlului hormonal al nașterii
Mai multe tipuri de medicamente pot provoca, de asemenea căderea părului:
- anticoagulante
- anticonvulsivante
- retinoizi oralibeta-blocante
- medicamentele tiroidiene
Efluviu anagen: căderea părului în timpul fazei anagen (de creștere) a părului. Afecțiunea poate face ca părul să cadă din cap, precum și din alte părți ale corpului, inclusiv sprâncenele și genele.
Cauzele efluviului anagen includ:
- Tratamente de chimioterapie;
- Expunerea la radiații;
- infecții fungice;
- boală autoimuna
Tratamentul pentru această afecțiune depinde de cauză, dar poate include aplicarea de minoxidil pe scalp. (la secțiunea tratamente din acest articol găsești mai multe informații despre acest fel de tratament)
Alte cauze ale căderii părului
- Perioada post-partum (după naștere la femei)
- Alopecia de tracțiune
- Consumul de anticoncepționale
- Infecție fungică tricofitia (tinea capitis)
Perioada post-partum (după naștere)
Unele femei pot experimenta căderea excesivă a părului la scurt timp după naștere. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen. Acest tip de căderea părului este o afecțiune temporară și, de obicei, se rezolvă în decurs de un an sau mai repede.

Pentru a ajuta părul să revină la starea sa normală, încercă să:
- folosești un șampon și balsam densificator fără parabeni - cum este cel de la Toppik
- În gama pentru îngrijirea părului avem și un ser densificator folosește produse concepute pentru părul fin
- evită balsamurile intensive deoarece acestea pot fi prea grele pentru părul fin
- aplici balsamul pe vârfuri pentru a evita îngreunarea părului
Alopecia de tracțiune
Alopecia de tracțiune este căderea părului din cauza coafurilor strânse, ceea ce face ca părul să se rupă și să se desprindă. Coafurile asociate cu această afecțiune includ:
- Părul prins în coadă foarte strâns;
- Împletituri foarte strânse;
- extensiile.

Dacă alopecia de tracțiune continuă, poți dezvolta apariția cheliei și subțierea părului. Deci, îți recomandăm cu drag să eviți coafurile strânse pentru ca părul tău să nu sufere.
Consumul de anticoncepționale
Unele femei pot experimenta căderea părului în timp ce folosesc pilule contraceptive. Altele pot experimenta căderea părului la câteva săptămâni sau luni după ce opresc consumul lor.
Dacă și tu iei pilule contraceptive, poți alege una care are un indice de androgeni scăzut. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cădere a părului.

Alte forme de protecție împotriva unei sarcini nedorite care afectează hormonii, cum ar fi implanturile și plasturii pe piele, pot provoca, de asemenea, căderea părului.
Infecție fungică tricofitia (tinea capitis)
Tricofitia (pecingine) este o infecție fungică care poate provoca căderea părului. Pecinginele de pe scalp, sau tinea capitis, pot provoca zone temporare cu goluri pe scalp.
Simptomele includ:
- o pată mică care devine mai mare, provocând goluri și chelie
- păr fragil care se rupe ușor mâncărimi
- pete roșii de piele în zonele afectate
- Vezicule pe scalp petice în formă de inel, cu exteriorul roșu și interiorul cercului care se potrivesc cu nuanța pielii
Dacă pecinginele nu se vindecă de la sine, atunci medicul poate prescrie un medicament antifungic.
Ce este alopecia de tip feminin?
Calviția feminină se caracterizează prin căderea excesivă și rărirea părului.
Alopecia de tip feminin este un tip de cădere a parului care afectează femeile. Denumirea medicală a afecțiunii este alopecia androgenetică.
Deși atât bărbații, cât și femeile pot experimenta căderea părului, aceasta nu este la fel de răspândită la femei ca la bărbați și apare diferit.

Bărbații care suferă de căderea părului au tendința de a dezvolta goluri pe scalp. Femeile cu chelie feminină se confruntă de obicei cu subțierea generală a părului, care le afectează volumul părului.
La femei, primele semne de alopecie pot apărea ca o senzație că părul nu se simte la fel de bogat ca de obicei. Deși scalpul poate fi vizibil, linia părului de obicei nu se retrage.
Căderea părului este mai puțin frecventă la femei decât la bărbați. Calviția feminină crește odată cu vârsta.
Factori genetici și alopecia
Genetica pare a fi un factor semnificativ în dezvoltarea cheliei feminine, ceea ce înseamnă că se dezvoltă în familie. Femeile pot moșteni gena de la oricare dintre părinți.
Calviția feminină tinde să fie mai frecventă pe măsură ce înaintăm în vârstă, deși poate începe mai devreme.
Se dezvoltă adesea după menopauza, așa că modificările hormonale pot fi, de asemenea, un factor care contribuie.
Factori de risc care pot provoca căderea părului:
- Dacă părinții tăi s-au confruntat cu probleme legate de căderea părului este probabil să te confrunți și tu
- Vârsta
- Scăderea bruscă în greutate
- Boli ca și diabetul sau lupus
- Stresul
- Alimentația
Factori genetici și alopecia
Genetica pare a fi un factor semnificativ în dezvoltarea cheliei feminine, ceea ce înseamnă că se dezvoltă în familie. Femeile pot moșteni gena de la oricare dintre părinți.
Calviția feminină tinde să fie mai frecventă pe măsură ce înaintăm în vârstă, deși poate începe mai devreme.
Se dezvoltă adesea după menopauza, așa că modificările hormonale pot fi, de asemenea, un factor care contribuie.
Factori de risc care pot provoca căderea părului:
- Dacă părinții tăi s-au confruntat cu probleme legate de căderea părului este probabil să te confrunți și tu
- Vârsta
- Scăderea bruscă în greutate
- Boli ca și diabetul sau lupus
- Stresul
- Alimentația
Alte cauze ale căderii parului
Unele tipuri de medicamente pot provoca căderea temporară a părului ca efect secundar.
Calviția feminină apare în mare parte din cauze genetice. Cu toate acestea, se poate dezvolta și din cauza unei afecțiuni subiacente care afectează producția de hormon androgen.
Androgenul este un hormon care joacă un rol important în căderea părului. Tumorile glandei pituitare sau ale ovarelor, care secretă androgeni, pot duce, de asemenea, la căderea părului.
Alte cauze ale căderii părului la femei includ:
- Boala autoimuna: Alopecia areata este o tulburare autoimună rară care determină sistemul imunitar să atace foliculii de păr, ducând la căderea părului
- Medicație: Anumite medicamente, cum ar fi cele care sunt utilizate pentru a trata cancerul, pot provoca căderea părului ca efect secundar. Cu toate acestea, de obicei, părul crește odată ce o persoană a încetat tratamentul
- Boală: Căderea părului se poate dezvolta după o boală semnificativă, cum ar fi o infecție severă, febră mare, sau intervenție chirurgicală
- Alopecia de tracțiune: Aceasta este căderea părului care apare atunci când o persoană poartă frecvent coafuri care strâng părul prea strâns
Tratamente
Tipul de tratament recomandat va depinde de amploarea căderii părului, pe lângă alți factori.
Tratamentul pentru chelie feminină poate preveni căderea părului și poate duce la recuperarea unei părți din părul pierdut. În cele mai multe cazuri, este necesar un tratament pe termen lung pentru a preveni reapariția căderii părului.
Opțiunile de tratament includ:
- Minoxidil
- Medicamente pe cale orală
- Transplant de păr
- Tratament cu laser/injecții cu corticosteroizi
Minoxidil
Minoxidilul este un medicament topic care este utilizat pentru a trata căderea părului atât la bărbați, cât și la femei. Tratamentul se aplică pe scalp în fiecare zi și poate stimula creșterea părului, precum și poate preveni rărirea în continuare a părului.
Tratamentul cu minoxidil poate dura între 6 luni și un an pentru a produce rezultate vizibile și nu funcționează pentru toată lumea. Efectele secundare pot include roșeață și mâncărime. Căderea părului poate reveni după ce o persoană încetează să folosească produsul.
Medicamente pe cale orală
Unul dintre cele mai frecvente medicamente orale utilizate pentru tratarea cheliei feminine este spironolactona, care este un diuretic. Diureticele elimina excesul de apa din organism.
Medicamentul poate bloca, de asemenea, producția de androgeni, care poate preveni căderea părului și poate ajuta părul să crească. Spironolactona poate provoca reacții adverse, cum ar fi gură uscată, greață și amețeli.
Femeile care sunt însărcinate nu ar trebui să ia spironolactonă din cauza posibilității ca aceasta să provoace dizabilități congenitale.
Transplant de păr
Un transplant de păr implică mutarea părului într-o zonă a scalpului de unde lipsește.
Unele femei pot alege să facă un transplant de păr. Pot fi utilizate diferite tehnici pentru a efectua transplantul de păr.
De obicei, căderea părului afectează doar unele zone ale scalpului. În timpul unui transplant de păr, un medic îndepărtează părul dintr-o zonă cu o creștere sănătoasă a părului și îl transplantează într-un alt loc în care părul lipsește.
Zona din care medicul transplantează părul rămâne de obicei neafectată de căderea părului. Medicul efectuează procedura și folosește un anestezic local pentru a preveni durerea.
Tratament cu laser
Unele persoane ar putea dori să încerce tratamentul cu laser pentru căderea părului. Aceste dispozitive funcționează prin emiterea unor niveluri scăzute de lumină laser pentru a stimula creșterea părului.
Conform cu unele cercetări, terapia cu laser la nivel scăzut poate stimula creșterea părului la femei și bărbați. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina eficacitatea acestui tip de tratament. La o simplă căutare pe Google poți afla ce clinici din zona ta efectuează astfel de tratamente. Dar, din păcate nu sunt decontate casa de asigurări de sănătate, deci doar pe banii tăi poți beneficia de acest fel de tratament.
Injecții cu corticosteroizi
Injecțiile cu steroizi sunt o opțiune comună pentru alopecia ușoară, neregulată, pentru a ajuta părul să crească din nou în zonele cu goluri. Ace minuscule injectează corticosteroidul în zonele afectate.
Tratamentul trebuie repetat la fiecare una sau două luni pentru a reface părul. Nu împiedică apariția unei noi căderi a părului.
Maschează căderea părului
Pentru că remediile si tratamentele pentru păr aduc rezultate doar după câteva luni, venim cu o soluție de moment ce îți poate reda aspectul unui păr mai des instant: fibre pentru păr rar Toppik. Compoziția lor naturală din cheratină premium îmbinată cu încărcarea electrostatică face ca această pudră pentru păr să fie atrasă și de cele mai fine fire de păr și să redea aspectul unui păr bogat.
Toppik Hair Building Fibres a revoluționat modul în care bărbații și femeile cu păr rar și subțire se pot bucura INSTANT de un păr cu un aspect mai des și mai bogat. Este o soluție simplă, ce maschează instant căderea părului. Este cel mai bun produs din categoria sa și a ajutat milioane de femei și bărbați din întreaga lume să se bucure de un păr cu aspect mai des!
Tratament naturist împotriva căderii părului
Unii oameni cu alopecie aleg terapii alternative pentru a trata căderea părului. Acestea pot include:
- aromaterapie
- acupunctura
- microneedling
- Consumul de probiotice
- terapie cu laser de nivel scăzut (LLLT)
- Consumul de vitamine, cum ar fi zincul și biotina
- băuturi cu aloe vera și geluri topice
- suc de ceapă frecat pe scalp(vezi aici studiu științific)
- uleiuri esențiale precum arbore de ceai, rozmarin, lavandă și mentă
- alte uleiuri, cum ar fi nucă de cocos, ricin, măsline și jojoba
- o dietă „antiinflamatoare”, cunoscută și sub numele de „protocol autoimun”, care este o dietă restrictivă care include în principal carne și legume
- masaj al scalpului
- suplimente din plante, cum ar fi ginseng, ceai verde, hibiscus chinezesc și saw palmetto
Cele mai multe terapii alternative nu au fost testate în studii clinice, așa că eficacitatea lor în tratarea căderii părului nu este cunoscută.
În plus, autoritățile nu solicită producătorilor de suplimente să demonstreze că produsele lor sunt sigure. Uneori, afirmațiile de pe etichetele suplimentelor sunt inexacte sau înșelătoare. Discutați întotdeauna cu un medic înainte de a încerca orice supliment de plante sau de vitamine.
Eficacitatea fiecărui tratament va varia de la persoană la persoană. Unele persoane nu vor avea nevoie de tratament, deoarece părul lor crește singur. În alte cazuri, totuși, nu se vor observa îmbunătățiri, în ciuda încercării tuturor opțiunilor de tratament.
Poate fi necesar să încerci mai multe tratamente pentru a vedea o diferență. Reține că recreșterea părului poate fi doar temporară. Este posibil ca părul să crească din nou și apoi să cadă din nou.
Pe scurt
Calviția feminină poate fi supărătoare și îți poate afecta stima de sine. Femeile care suferă de căderea excesivă a părului ar trebui să discute cu medicul sau dermatologul, care poate ajuta la determinarea cauzei și a celei mai bune opțiuni de tratament.
Diagnosticul precoce poate ajuta o persoană să dezvolte un plan de tratament care să prevină căderea părului. Sunt disponibile tratamente care pot ajuta la restabilirea creșterii părului. Eficacitatea poate varia în funcție de tratamentul ales și de nivelul de cădere a parului.
Dacă vrei să afli mai multe despre când ar trebui să consulți un medic poți să urmărești următorul video: