Mituri despre căderea părului

Aspectul fizic ne asigură, într-o oarecare măsură, succesul personal și profesional, de aici și dorința noastră de a avea un păr frumos și bogat. Din păcate însă, acolo unde lipsește informația specifică și bine documentată științific, dezinformarea își arată chipul. Odată cu ea apar îngrijorarea, stresul și alegerile greșite.

Oricâtă frustrare și suferință ne încearcă atunci când descoperim că începem să chelim, un lucru este sigur: următoarele 10 mituri despre căderea părului la bărbați trebuie lăsate deoparte!

1. Pierderea părului debutează la vârste înaintate

De fapt i se poate întâmplă oricui, oricând, începând din adolescență. Numărul tinerilor care se confruntă cu această problema în jurul vârstei de 20 – 30 de ani este și el în creștere. Potrivit studiilor, cu cât afecțiunea debutează mai devreme, cu atât mai mari sunt riscurile că efectele să fie severe.

tineri care sufera de chelie

2. Ritmul în care pierdem părul poate indică natură genetică a afecțiunii

Unii bărbați pot pierde foarte mult păr într-un interval de timp scurt, din cauze izolate și temporare, în timp ce alții pot cheli lent, într-un interval de timp greu de delimitat. Adevăratul indicator îl reprezintă ritmul în care ne cresc fire noi de păr, nu cel în care ne cad.

3. Afecțiunea se moștenește genetic doar din partea mamei

Alopecia se poate moșteni de la oricare dintre părinți. Atunci când o moștenim de la mama, gena provine de la cromozomul X, din partea mamei. Dar studii mai recente au identificat o nouă gena cu același efect, care dovedește că se poate transmite și de la tată.

4. Stresul declanșează chelirea

Aici trebuie trasată diferența dintre chelire și căderea părului. Nu orice pierdere de păr este ireversibilă. Cea provocată de stres (în special de stresul cronic), de pildă, este doar temporară. Prin urmare da, stresul ne poate face să pierdem din podoabă capilară, dar în niciun caz nu poate fi asociat (deocamdată) cu chelirea permanentă, iremediabilă.

barbat suparat inceput de chelie

5. Excesul de testosteron provoacă pierderea părului

Nu testosteronul, ci excesul de dihidrotestosteron face acest lucru. Așa cum arătăm într-un articol anterior, transformarea excesivă a testosteronului în DHT a fost semnalată la bărbații predispuși genetic la chelire, și nu la toți bărbații sau la cei care au mai mult testosteron decât media.

6. Scăderea fluxului de sânge la nivelul scalpului crește riscul calvitiei

Cantitatea de sânge direcționată la nivelul scalpului este apreciată de organism,  funcție de nivelul de activitate al foliculilor și de alte priorități sesizate în corp. În mod normal, reducerea fluxului de sânge este o consecință a faptului că începem să pierdem părul (organismul știe că nu mai are de ce să direcționeze mai mult sânge către scalp), decât o cauză.

7. Excesul de cosmetice poate declanșa căderea părului

Îngrijirea părului cu gel sau fixativ ține de nevoia noastră de a arată mai bine și de a suportă mai ușor frustrările cauzate de părul tot mai rar. Din fericire, nu există dovezi concludente în această direcție. Important este, că de obicei, să folosim astfel de produse cu moderație și să ne curățăm părul corect, de câte ori avem ocazia.

produse de par aplicate pe par barbati

8. Șamotarea excesivă provoacă chelire

Substanțele conținute de șampon se pot dovedi agresive cu scalpul și cu foliculii, dar asocierea cu pierderea părului este cel puțin exagerată. Șamotarea excesivă nu provoacă chelire, așa cum nici spălarea prea rară a părului nu este eficientă pentru combaterea calviției. Părul are nevoie să fie spălat frecvent și îngrijit corect.

9. Raderea face firul mai gros și mai des

Forma naturală a firului de păr este cilindrică, ușor subțiată la vârf. Atunci când ne radem, vârful până atunci alungit este tăiat drept, scoțând la lumină zona cilindrică, cu diametrul cel mai mare. De aici și impresia că părul este mai gros și mai bogat.

10. Apariția unor noi foliculi poate fi stimulată

Dorința de a stimula apariția unor noi foliculi este de înțeles. Fiecare folicul găzduiește rădăcina unui fir de păr. În termeni de specialitate se spune că s-a instalat calviția atunci când foliculii devin inactivi. În traducere simplă înseamnă însă că rădăcina firului de par a dispărut. Procesul este treptat și începe să devină evident atunci când s-a pierdut deja cel puțin 50% din părul de pe scalp. În zonele rămase fără păr, dacă rădăcina a dispărut, firul de păr pur și simplu nu mai poate fi regenerat.

S-ar putea să-ți placă aceste produse:

S-ar putea să îți placă:

Lasă un comentariu