De ce ne cade mai mult par toamna?

De ce ne cade mai mult par toamna?
Desi nu tocmai evident, parul nostru se afla intr-un proces continuu de transformare. In orice moment, pana la 85% din firele de pe scalp sunt in faza de crestere, iar restul intr-una din celelalte doua faze, de stagnare sau de cadere. Daca ar fi sa dam crezare acestui tipar identificat de oamenii de stiinta, ramanem, totusi, cu o intrebare destul de apasatoare: De ce ne cade mai mult par toamna?

Desi nu tocmai evident, parul nostru se afla intr-un proces continuu de transformare. In orice moment, pana la 85% din firele de pe scalp sunt in faza de crestere, iar restul intr-una din celelalte doua faze, de stagnare sau de cadere. Daca ar fi sa dam crezare acestui tipar identificat de oamenii de stiinta, ramanem, totusi, cu o intrebare destul de apasatoare: De ce ne cade mai mult par toamna?

.

Noi studii clarifica stadiile de crestere a parului

Un grup de cercetatori suedezi a monitorizat, timp de 6 ani, peste 800 de femei adulte si sanatoase. Astfel, s-a constatat ca acestea aveau cele mai multe fire de par in perioada de stagnare in luna iulie. Etapa telogena, adica de cadere, se incheia aproximativ 100 de zile mai tarziu, in jurul lunii octombrie. Prin urmare, majoritatea femeilor pierdeau cel mai mult par in lunile de toamna.

Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca tiparele de regenerare a parului sunt oarecum sincronizate cu anotimpurile din motive evolutive. La stadiul actual de dezvoltare si la mediul in care traim, parul de pe scalp are astazi, ca rol principal, doar protectia. Pentru ca vara soarele este cel mai puternic, scalpul este cel mai bine protejat – cele mai multe fire de par si-au atins gradul maxim de dezvoltare si intra in perioada de stagnare. Nu mai cresc, dar acopera foarte bine capul si il protejeaza de caldura excesiva.

Toamna, asadar, coincide cu acea perioada in care parul cade, in mod absolut firesc, dupa ce si-a indeplinit rolul principal pe perioada sezonului cald.

.

Si totusi, mai sunt si alti factori implicati

Observatiile de mai sus clarifica faptul ca, odata cu racirea vremii, parul are o tendinta naturala de a cadea. Raspund ele insa complet la intrebarea De ce ne cade mai mult par toamna? Nu neaparat. Iar oamenii de stiinta sunt si ei de acord ca toamna nu este singura cauza a pierderilor neasteptate de par.

Potrivit lui Glenn Lyons, expert pe probleme de par la clinica Philip Kingsley din Londra, parul este un barometru extrem de sensibil. Cum rolul sau este unul de protectie, ori de cate ori apare un dezechilibru in organismul nostru, cand corpul are de ales intre a remedia acea problema si a facilita cresterea parului, va pune intotdeauna parul pe locul al doilea!

Prin urmare, chiar si modificarile insesizabile pentru noi pot declansa pierderea parului. Iar schimbarile bruste de temperatura, expunerea la vant, ploi si frig, tulburarile de dispozitie, depresiile cauzate de scurtarea zilelor si accentuarea intunericului – toate acestea pot contribui la caderea parului in mod accentuat toamna.

Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in considerare factorii de stres la care ne-am expus parul pe perioada veriicaldura excesiva, soarele, apa sarata, apa cu clor, nisipul etc. Toate acestea isi spun cuvantul la cateva saptamani sau luni dupa trecerea verii.

.

Cum reactionam la toate aceste schimbari

Cu toate ca am inteles, cat de cat, de ce ne cade mai mult par toamna, nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam si sa ne uitam in oglinda cum chelim. Desi nu putem stopa acest proces, cu siguranta putem incerca sa minimizam efectele negative. Iata cateva masuri simple, dar de efect:

Adoptarea unui look nou, ideal cu un par mai scurt. Tunderea elimina capetele inspicate si stopeaza deteriorarea parului; in plus, cu cat lasam parul mai scurt, cu atat va putea fi mai bine aprovizionat cu nutrienti, va fi mai usor de ingrijit si va fi mai putin expus la operatiuni stresante.

Adoptarea unor mici schimbari in alimentatie si in stilul nostru de viata. Punand accent pe lactate, peste si carne slaba, ii vom asigura proteinele, mineralele si vitaminele de care are nevoie. Se va pune accent pe aportul de fier si zinc, biotina si acid folic, dar si vitaminele A si B. Hidratarea este si ea esentiala, la fel ca si practicarea unui sport si optarea pentru niste produse cosmetice mai blande ca parul.

Limitarea stresului si mascarea caderii parului. Nu este niciun secret ca stresul accentueaza caderea parului, la fel cum este evident si faptul ca pierderea parului ne streseaza si mai mult. Putem evita acest cerc vicios cu usurinta, optand pentru un produs non-invaziv, complet natural, de mascare a caderii parului. Pudra Toppik este ideala in acest scop si a facut deja minuni pentru foarte multe persoane!

Related products

(167)
135,00 RON
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...
Fibre pentru păr rar Toppik 27g, pudră, pentru mascarea părului rar și subțire
Top Favorite

(96)
215,00 RON
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...
Fibre pentru păr rar Toppik 55g, pudră, pentru mascarea părului rar și subțire
Economic

(42)
335,00 RON
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...
PROMO:Fibre pentru păr rar Toppik 27g Economic Kit (pudră, aplicator, fixativ)]
Limited special offer

(28)
339,00 RON 365,00 RON -26,00 RON
Pachetul conţine flaconul de nanofibre Toppik (27.5g), fixativul Fiberhold (118ml) şi aplicatorul de tip spray, toate la un preţ promoţional!
1 Comment
  • Alexandra Pricop

    Alexandra Pricop 2017-10-31

    Super! O gramada de lucruri nu le stiam :)
ADAUGĂ UN COMENTARIU
Leave a Reply
Vă rugăm să vă conectați pentru a lăsa un comentariu.

Meniu

Settings

Click for more products.
No produts were found.
Intră în contul tău Toppik

Ai acces la istoricul comenzilor, comandă rapidă și oferte personalizate pentru tine.

×