perm_identity
Sign In

Login rapid cu:

  • Google
Sau

Top 10 mituri despre caderea parului

Top 10 mituri despre caderea parului
Aspectul fizic ne asigura, intr-o oarecare masura, succesul personal si profesional, de aici si dorinta noastra de a avea un par frumos si bogat. Din pacate insa, acolo unde lipseste informatia specifica si bine documentata stiintific, dezinformarea isi arata chipul. Odata cu ea apar si ingrijorarea, stresul si alegerile gresite.

Aspectul fizic ne asigura, intr-o oarecare masura, succesul personal si profesional, de aici si dorinta noastra de a avea un par frumos si bogat. Din pacate insa, acolo unde lipseste informatia specifica si bine documentata stiintific, dezinformarea isi arata chipul. Odata cu ea apar si ingrijorarea, stresul si alegerile gresite.

Oricata frustrare si suferinta ne incearca atunci cand descoperim ca incepem sa chelim, un lucru este sigur: urmatoarele 10 mituri despre caderea parului la barbati trebuie lasate deoparte!

1) Pierderea parului debuteaza la varste inaintate

De fapt: i se poate intampla oricui, oricand, incepand din… adolescenta. Numarul tinerilor care se confrunta cu aceasta problema in jurul varstei de 20 – 30 de ani este si el in crestere. Potrivit studiilor, cu cat afectiunea debuteaza mai devreme, cu atat mai mari sunt riscurile ca efectele sa fie severe.

tineri care sufera de inceput de chelie

2) Ritmul in care pierdem parul poate indica natura genetica a afectiunii

De fapt: unii barbati pot pierde foarte mult par intr-un interval de timp scurt, din cauze izolate si temporare, in timp ce altii pot cheli lent, intr-un interval de timp greu de delimitat. Adevaratul indicator il reprezinta ritmul in care ne cresc fire noi de par, nu cel in care ne cad.

3) Afectiunea se mosteneste genetic doar din partea mamei

De fapt: alopecia se poate mosteni de la oricare dintre parinti. Atunci cand o mostenim de la mama, gena provine de la cromozomul X, din partea mamei. Dar studii mai recente au identificat o noua gena cu acelasi efect, care dovedeste ca se poate transmite si de la tata.

4) Stresul declanseaza chelirea

De fapt: aici trebuie trasata diferenta dintre chelire si caderea parului. Nu orice pierdere de par este ireversibila. Cea provocata de stres (in special de stresul cronic), de pilda, este doar temporara. Prin urmare da, stresul ne poate face sa pierdem din podoaba capilara, dar in niciun caz nu poate fi asociat (deocamdata) cu chelirea permanenta, iremediabila.

stresul provoaca chelie

5) Excesul de testosteron provoaca pierderea parului 

De fapt: nu testosteronul, ci excesul de dihidrotestosteron face acest lucru. Asa cum aratam intr-un articol anterior, transformarea excesiva a testosteronului in DHT a fost semnalata la barbatii predispusi genetic la chelire, si nu la toti barbatii sau la cei care au mai mult testosteron decat media.

6) Scaderea fluxului de sange la nivelul scalpului creste riscul calvitiei

De fapt: cantitatea de sange directionata la nivelul scalpului este apreciata de organism,  functie de nivelul de activitate al foliculilor si de alte prioritati sesizate in corp. In mod normal, reducerea fluxului de sange este o consecinta a faptului ca incepem sa pierdem parul (organismul stie ca nu mai are de ce sa directioneze mai mult sange catre scalp), decat o cauza.

7) Excesul de cosmetice poate declansa caderea parului

De fapt: ingrijirea parului cu gel sau fixativ tine de nevoia noastra de a arata mai bine si de a suporta mai usor frustrarile cauzate de parul tot mai rar. Din fericire, nu exista dovezi concludente in aceasta directie. Important este, ca de obicei, sa folosim astfel de produse cu moderatie si sa ne curatam parul corect, de cate ori avem ocazia.

exces de cosmetice in par

8) Samponarea excesiva provoaca chelire 

De fapt: substantele continute de sampon se pot dovedi agresive cu scalpul si cu foliculii, dar asocierea cu pierderea parului este cel putin exagerata. Samponarea excesiva nu provoaca chelire, asa cum nici spalarea prea rara a parului nu este eficienta pentru combaterea calvitiei. Parul are nevoie sa fie spalat frecvent si ingrijit corect.

9) Raderea face firul mai gros si mai des 

De fapt: forma naturala a firului de par este cilindrica, usor subtiata la varf. Atunci cand ne radem, varful pana atunci alungit este taiat drept, scotand la lumina zona cilindrica, cu diametrul cel mai mare. De aici si impresia ca parul este mai gros si mai bogat – de fapt… iluzia.

10) Aparitia unor noi foliculi poate fi stimulata 

De fapt: dorinta de a stimula aparitia unor noi foliculi este de inteles. Fiecare folicul gazduieste radacina unui fir de par. In termeni de specialitate se spune ca s-a instalat calvitia atunci cand foliculii devin inactivi. In traducere simpla inseamna insa ca radacina firului de par a disparut. Procesul este treptat si incepe sa devina evident atunci cand s-a pierdut deja cel putin 50% din parul de pe scalp. In zonele ramase fara par, daca radacina a disparut, firul de par pur si simplu nu mai poate fi regenerat.

Related products

135,00 RON
(4,9/5) din 138 comentarii
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...

215,00 RON
(4,9/5) din 86 comentarii
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...

335,00 RON
(5,0/5) din 25 comentarii
Nanofibrele Toppik maschează rapid şi eficient părul rar şi subţire. Alcătuite din cheratină naturală, asemănătoare ca textură şi aspect cu firul de păr uman, după aplicare acestea sunt imposibil de detectat, chiar şi...
Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

Settings

Click for more products.
No produts were found.