Ce sunt parabenii și de ce să-i eviți

Este posibil să fi auzit de parabeni în ultima vreme sau cel puțin ați văzut produse pe raft care spun „fără parabeni” sau „Fără parabeni dăunători!” Bineînțeles, s-ar putea să vă întrebați ce este atât de greșit cu parabenii și la câți parabeni ați fost expuși în timpul vieții. La fel ca alte lucruri pe care le știm cu sunt nesănătoase pentru noi, parabenii (cel puțin unii dintre ei) ar trebui evitați. Dar de ce?

CE SUNT EXACT PARABENII?

Parabenii sunt practic conservanți utilizați într-o varietate de produse cosmetice, de la șampoane la creme de piele, la machiaj și multe altele. Cu toate acestea, există multe tipuri diferite de parabeni, care sunt în esență doar compuși chimici care ajută la prelungirea duratei de valabilitate a altor compuși. Parabenii apar în mod natural, chiar și în afine, dar majoritatea sunt produse de om. Cele mai frecvente sunt metilparaben, propilparaben și butylparaben.

Parabenii menționați mai sus sunt „cei mai puțin căutați” parabeni de pe piață, deoarece s-a constatat că imită estrogenul din organism. Desigur, doze mici de estrogen nu sunt problema, dar pielea noastră este cel mai mare organ al nostru. Când punem o tonă de produse cu parabeni pe piele, aceasta se absoarbe rapid și ușor.

Produse fără parabeni

Datorită acestei absorbții, s-au găsit parabeni în tumorile mamare și studiile arată că efectele de imitare a estrogenilor pot afecta nivelul de testosteron și numărul de spermatozoizi la bărbați. Studiile arată, de asemenea, că parabenii nu părăsesc corpul ca și alți compuși; se depozitează în celule, provocând daune pe termen lung mult timp după expunere. Cercetările continuă să asocieze parabenii cu celulele canceroase, făcându-le un „drum liber” pentru mulți consumatori.

Păr sănătos

TREBUIE SĂ EVITAȚI ÎNTRU TOTUL PARABENII?

La fel ca în cazul în care un produs obișnuit pentru uz casnic poate fi dăunător, a existat o presiune inițială împotriva utilizării oricăror produse care conțin parabeni. Mai ales pentru femeile care folosesc produse cosmetice pline de parabeni, riscul este foarte real și ar trebui abordat. Dar cheia utilizării sigure a produsului este să știi ce îți pui pe piele în primul rând.

Verificați etichetele articolelor pe care le utilizați frecvent; majoritatea producătorilor nu introduc „parabeni” pe lista ingredientelor. De aceea, ar trebui să cunoașteți numele ingredientelor paraben, astfel încât să puteți decide singur dacă doriți să utilizați în continuare un produs. Fii atent la:

Familia etil-, butil-, metil- și propil- - paraben

Parabeni

Dibutilftalat (DBP), dimetilftalat (DMP) și dietilftalat (DEP) - familie de ftalați (similar cu parabeni)

Pe lângă faptul că știi ce conțin produsele tale cosmetice, ar trebui să-ți faci și tu propria cercetare. Multe companii își discută ingredientele pe site-ul lor sau le puteți apela pentru a întreba dacă au făcut cercetări cu privire la efectele pe termen lung ale produselor lor. Mai presus de toate, dacă sunteți îngrijorat de cantitatea de parabeni din produsele dvs., nu le mai folosiți.

Pentru mulți, aflarea faptului că parabenii pot afecta sănătatea lor pe termen lung este un motiv suficient pentru a nu mai folosi anumite produse. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că nu toate studiile arată că parabenii sunt dăunători - și joacă un rol vital în menținerea unora dintre cele mai necesare produse de igienă pe raft mai mult timp. Important este să știți ce puneți pe piele, să faceți cercetări și să decideți unde doriți să cheltuiți banii. Există o mulțime de produse mai noi pe piață care nu conțin parabeni sau care au cantități reduse de parabeni în compușii lor.

S-ar putea să-ți placă aceste produse:

S-ar putea să îți placă:

Lasă un comentariu