Tot ce trebuie să știi despre chelie
Tot ce trebuie să știi despre chelie
După cum știe toată lumea chelia este determinată de căderea masivă a părului. Se întâmplă datorită schimbărilor la nivel hormonal ce au loc de-a lungul vieții, și mai ales odată cu trecerea timpului.
Deși este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, pentru milioane de bărbați, pierderea parului îi poate afecta din punct de vedere psihic.
Căderea bruscă sau neașteptată a părului poate indica uneori o afecțiune gravă care poate necesita îngrijiri medicale.
Câteva lucruri despre chelie
- Chelia (Calviția masculină) sau alopecia androgenetică apare de obicei mai târziu în viață, ca urmare a modificărilor apărute la nivel hormonal.
- Căderea părului poate fi supărătoare din punct de vedere psihologic pentru bărbați determinându-i să apeleze la tratamente.
- Alte cauze ale căderii părului includ deficiențe nutritive, carențe de vitamine, infecții și unele afecțiuni psihologice.
- Tratamentele includ medicamente,terapie laser și transplant de păr.
- Există metode eficiente de mascare a cheliei, dacă aceasta nu este foarte avansată
De ce am chelie?
Calviția masculină afectează jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani.Cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenetică, chelia apare pe măsură ce nivelurile hormonale se schimbă de-a lungul vieții unui bărbat.Factorii genetici afectează, de asemenea, probabilitatea de apariție a cheliei.
Acești factori contribuie la micșorarea treptată a cavităților minuscule ale pielii de la baza firelor de păr, cunoscute sub numele de foliculi de păr. Părul crește progresiv mai scurt și mai fin, până când nu mai cresc fire de păr noi.
Majoritatea bărbaților dezvoltă un anumit grad de chelie, în funcție de vârstă și de genele moștenite de la părinți.
Calviția masculină afectează până la jumătate din bărbații sub 50 de ani și până la 80% dintre bărbați din același grup până la vârsta de 70 de ani. Bărbații cu mai multe rude de gradul I și II care își pierd părul au șanse mai mari de a pierde părul ei înșiși.
Căderea părului din cauza medicamentelor
Căderea părului poate apărea ca un efect secundar în urma unor tratamente medicamentoase cum ar fi: medicamentele care subțiează sângele, medicamentele pentru depresie, AINS și blocanții beta și ale canalelor de calciu pot duce la rărirea părului sau la chelie. Prea multă vitamina A și medicamente pe bază de vitamina A numite retinoizi pot provoca și căderea părului. Unele medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea cancerului sunt cunoscute că pot cauza căderea totală a părului, deoarece acționează pentru a distruge celulele canceroase. Așa cum părul crește de obicei din nou după chimio, ar trebui să crească din nou odată ce oprești tratamentul cu orice medicament care poate provoaca căderea părului.
Diferite tipuri de alopecie
Alopecia este termenul medical pentru căderea părului și există două tipuri principale: alopecia areata și alopecia androgenică (androgenetică). Alopecia poate provoca căderea părului doar pe scalp sau pe tot corpul. Poate duce la rărirea părului, apariția cheliei parțiale sau cheliei totală și poate fi permanentă sau temporară. Există numeroase cauze, inclusiv genetice. Discută cu medicul dermatolog despre posibilele tratamente.
Traumă fizică: un șoc pentru foliculii de păr
Atunci când corpul tău este supus unui stres fizic grav, ciclul natural de creștere a părului poate fi perturbat, ducând la căderea lui. Orice șoc la nivelul sistemului imunitar, cum ar fi să fii într-un accident sever, să fii supus unei intervenții chirurgicale, să suferi de arsuri sau să chiar infecția cu virusul SARS-COV-2, poate șoca și foliculii de păr, ducând la căderea a până la 75% din păr, uneori la câteva luni după eveniment.
Stresul emoțional și părul tău
Când ai de-a face cu un eveniment care îți poate schimba viața, cum ar fi un divorț sau o despărțire, faliment sau alte probleme financiare, pierderea unei case sau moartea unei persoane dragi, stresul emoțional semnificativ poate, de asemenea, perturba ciclul normal al cresterea parului. Factorii de stres emoțional semnificativi pot provoca căderea temporară a părului, dar odată ce stresul este adus sub control, creșterea normală a părului este de obicei restabilită.
Deficiențe nutritive: părul tău este ceea ce mănânci
Vitaminele și substanțele nutritive esențiale, cum ar fi proteinele, pe care le obți dintr-o dietă sănătoasă, variată și bine echilibrată îți oferă o stare de bine în tot corpul, asigurând funcționarea optimă a organelor și sistemelor interne. Alimentația defectuoasă sau o dietă sever restrictivă sau de tip moft poate duce la tot felul de deficiențe de nutrienți, care la rândul lor pot duce la căderea părului, de la rărirea părului până la apariția cheliei.
Îngrijire extremă a părului
În efortul de a-ți face freza mult dorită, poți provoca de fapt daune semnificative și ruperea firelor, ceea ce ar putea duce la căderea și rărirea părului. Șamponarea sau uscarea cu feonul prea des, folosirea în mod repetat a plăcii de îndreptat părul pot duce la căderea părului.
Infecții care provoacă căderea părului
O serie de infecții și boli pot provoca căderea părului. O infecție care provoacă febră mare(cum este COVID 19), o infecție fungică a pielii și infecții bacteriene precum sifilisul pot fi toate responsabile pentru apariția chelie sau rărirea părului. Tratarea infecției de bază poate restabili creșterea părului și poate preveni căderea viitoare a părului. Deci, primul pas este să soliciți asistență medicală pentru problema de sănătate primară.
Boli autoimune care afectează părul
Alopecia areata este adesea asociată cu o boală autoimună, se crede că unele forme de cădere a părului pot fi cauzate de una dintre aceste afecțiuni medicale sau sunt cel puțin legate de aceasta. Diabetul și lupusul sunt două boli autoimune care pot duce la căderea părului. Acest tip de cădere a părului poate să nu fie întotdeauna reversibilă – uneori poate fi permanentă. Dar medicamentele și operațiile de transplant de păr pot ajuta la compensarea căderii a părului.
Când să apelezi la un specialist
Căderea părului la bărbați a fost legată de următoarele afecțiuni:cancer de prostată, diabet, obezitate și tensiune arterială crescută, sau hipertensiune.
Chelia poate apărea ca o reacție la stres sau după o boală sau o intervenție chirurgicală majoră, sau ca efect secundar după tratamentul cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau tratamentele împotriva cancerului.
Alte cauze posibile includ:
- Deficiență de fier
- Excesul de vitamina A, posibil ca urmare a medicamentelor retinoide
- Boală cronică severă, cum ar fi diabetul sau lupusul
- Malnutriție
- Utilizarea anticoagulantelor
- Efluviu telogen, o perturbare a ciclului de creștere a părului
O serie de modificări genetice pot avea o legătură cu apariția cheliei, dar numai una a fost confirmată de cercetări și anume: gena receptorului de androgeni (AR).
Alte cercetări au sugerat că o cantitate anormală de proteină numită prostaglandină D2 ce poate fi legată de apariția cheliei.
Tratamente împotriva căderii părului
Mulți bărbați văd căderea părului ca o parte naturală a îmbătrânirii și nu percep nevoia unui tratament.
Cu toate acestea, căderea părului poate declanșa efecte psihologice negative, cum ar fi stima de sine scăzută. În unele cazuri, acest lucru poate duce chiar la instalarea depresiei.
Sunt disponibile unele tratamente care pot ajuta la reducerea caderii parului.
Medicamente
Agentia europeana pentru medicamente (EMA) a aprobat două tipuri de tratament medicamentos pentru chelie masculină.
Minoxidil
Minoxidil, sau Rogaine, este un tratament topic aplicat pe scalp. Este disponibil în farmacii și se eliberează cu prescripție medicală.
Tratamentul pentru chelie poate fi eficient, dar părul nu va fi niciodată ca înainte.
Minoxidil a fost testat inițial pentru a trata tensiune arteriala, dar unii oameni au observat o creștere suplimentară a părului ca efect secundar în timpul utilizării acestuia.
Poate dura între 3 și 6 luni pentru ca rezultatele să apară, iar medicamentul trebuie utilizat pe termen nelimitat pentru a păstra efectele.
Efectele adverse includ probleme ale pielii, cum ar fi mâncărime și iritație,urticarie, inflamație, sensibilitate și dermatită de contact.
Mai rar, utilizatorul poate prezenta vedere încețoșată, dureri în piept, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, înroșirea feței,dureri de cap, amețeli și amorțeală sau furnicături la nivelul feței sau extremităților.
Finasterid și dutasterida
Finasterida, sau Propecia, este un tratament oral disponibil numai pe bază de rețetă.
Finasterida este un inhibitor al 5-alfa reductazei. Previne dihidrotestosteronul (DHT), un hormon masculin care joacă un rol în micșorarea foliculilor de păr ale scalpului. Medicamentul blochează formarea acestui hormon la nivelul scalpului, încetinind progresia cheliei legată de DHT.
Efectele se pot observa după 6 luni de tratament. Comprimatul de 1 miligram (mg) trebuie administrat de obicei o dată pe zi timp de cel puțin 3 luni.
Dacă tratamentul este oprit, efectele vor fi inversate.
În cazuri rare, finasterida poate provoca disfuncție sexuală. Aceasta poate include reducerea libidoului, dificultăți de a obține o erecție și tulburări de ejaculare.
Alte efecte adverse includ:
- sensibilitate sau mărire a țesutului mamar
- erupții cutanate
- umflarea buzelor, limbii sau feței
- durere abdominală
- dureri de spate
- diaree
- ameţeală
- durere de cap
Dutasterida este similară cu Finasterida. Este, de asemenea, un inhibitor al 5-alfa reductazei.
Tratamente cu șampon
Alte două tratamente sunt disponibile pentru chelie, ambele putând fi achiziționate fără prescripție medicală, sub formă de șampon:
- Ketoconazol 2%, cunoscut și sub numele de Nizoral
- Pyrithione zinc 1 la sută, sau cap și umeri
Este posibil ca acestea să fie mai puțin eficiente decât finasterida și minoxidilul.
Transplantul de păr
Transplantul de păr presupune recoltarea părului din anumite zone ale corpului și transplantarea acestuia pe scalp.
Firele de păr din zona tâmplei sunt mai rezistente la androgeni și, prin urmare, sunt utilizate în transplanturile chirurgicale. Părul donat zonelor cu goluri rămâne rezistent la hormonii masculini.
Intervenția chirurgicală implică fie:luând o fâșie de piele dintr-o altă parte a capului, completă cu păr, pentru a o grefa pe zona cheliei transplantarea firelor de păr individuale, ceea ce evită cicatricile
Procedurile sunt costisitoare și în România nu sunt decontate de CASS.
Pudra pentru acoperirea cheliei
Dacă și pe tine te-a afectat căderea părului sau ai avut recent un transplant de păr și dorești o schimbare INSTANT în densitate și volum, soluția pentru tine este pudra pentru acoperirea cheliei Toppik. Maschează rapid și eficient părul subțire.
Fabricată dintr-o proteină de keratina premium, având același tip de proteină care se regăsește si în părul tău, Toppik se amestecă nedetectabil cu părul existent pentru a crea instantaneu aspectul unui păr mai des. Fibrele sunt încărcate electrostatic, astfel încât se împletesc cu propriul păr și se combină, fiind rezistente chiar și în condiții de vânt, ploaie sau transpirație. Rezultatul este un păr complet natural cu aspect mai des și mai bogat.
Pudra pentru mascarea cheliei Toppik este o soluție cosmetică pentru a masca zonele cu păr rar și subțire și pentru a face ca părul să pară mai des și mai bogat.
Nu este un tratament împotriva căderii părului sau care să stimuleze creșterea părului. Cu toate acestea, îl puteți folosi în siguranță împreună cu tratamentele de creștere a părului, uleiuri, suplimente, Rogaine sau alte produse cu minoxidil.
Pudra pentru mascarea cheliei Toppik este disponibilă în 9 culori diferite, care pot fi amestecate împreună pentru a se potrivi oricărei nuanțe de păr. De asemenea, poate fi utilizat pentru toate tipurile de păr și în toate anotimpurile.
Să fim sinceri, te-ai trezit vreodată să-ți dorești să ai mai mult păr? Acestă pudră magică uimitoare este modalitatea perfectă de a masca instant părul rar și subțire și de a te face să te simți grozav!
Tratament cu laser
Terapiile cu laser sunt populare, dar nu s-a demonstrat că încetinesc sau previn apariția cheliei, iar FDA nu le-a aprobat ca fiind eficiente.
Un tratament cu terapie laser poate dura de la 6 până la 12 luni.
Alte optiuni
Nu a fost confirmată utilizarea de vitamine sau suplimente ca fiind sigură și eficientă de către FDA.
Cu toate acestea, deoarece obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială au fost legate de căderea părului, respectarea unei diete sănătoase, efectuarea unor exerciții fizice și evitarea consumului excesiv de alcool poate ajuta la reducerea riscului.
Alte opțiuni includ schimbarea stilului în care îți porți părul. Un hairstylist bun te va sfătui despre ce ți se potrivește cel mai bine. Dacă vrei să aflii mai multe despre chelie și virilitate îți recomandăm să urmărești următorul video: