Ce trebuie să știi despre alopecia areata?
Ce trebuie să știi despre alopecia areată?
Alopecia areată este o tulburare autoimună care provoacă căderea părului pe zone mai mici, in general rotunde, de mărimea unei monede.
Pentru majoritatea oamenilor, căderea părului nu este masivă, deși în unele cazuri poate fi mai extremă. Uneori, poate duce la căderea completă a părului de pe scalp (alopecia totalis) sau, în cazuri extreme, a întregului păr de pe corp (alopecia universalis)..
Alopecia areată poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă și sex, deși majoritatea cazurilor apar înainte de vârsta de 30 de ani.
În acest articol, analizăm cauzele și simptomele alopeciei areata, diagnosticul acesteia și potențialele tratamente.
5 lucruri despre alopecia areată
Iată 5 informații esențiale despre alopecia areata de la specialiști:
- Una din cinci persoane cu alopecie are, de asemenea, un membru al familiei care a suferit de această afecțiune.
- Alopecia areata se dezvoltă adesea brusc, în decurs de doar câteva zile.
- Există puține dovezi științifice că alopecia areata este cauzată de stres.
- Persoanele cu alopecie areata care au doar câteva zone cu goluri afectate de cădere a părului experimentează adesea o recuperare spontană, completă, fără a fi nevoie de tratament.
- Nu există tratament pentru alopecia areata.
Tratament alopecie areata
Alopecia areata este o tulburare autoimună comună care are ca rezultat căderea imprevizibilă a părului.
De obicei, părul crește din nou în decurs de un an, dar mulți nu vor să aștepte atât de mult ca părul să revină. Din fericire, există și alte opțiuni disponibile pentru cei care doresc să trateze, să acopere sau să mascheze zonele cu goluri.
Cea mai comună formă de tratament a alopeciei areata este utilizarea corticosteroizilor, medicamente antiinflamatoare puternice care pot suprima sistemul imunitar. Acestea sunt de obicei administrate prin injecții locale, aplicare topică de unguent sau pe cale orală.
Alte medicamente care pot fi prescrise care fie promovează creșterea părului, fie afectează sistemul imunitar includ Minoxidil, Anthralin, SADBE și DPCP. Deși unele dintre acestea pot ajuta la re-creșterea părului, ele nu pot împiedica formarea de noi zone cu goluri.
Pe lângă aspectul estetic, părul oferă un grad de protecție împotriva razelor ultraviolete. Persoanele cu alopecie areata ar trebui să:
- Poarte protecție solară dacă se expun la soare.
- Poarte ochelari pentru a proteja ochii de soare
- Folosească articole cum ar fi pălării, peruci și eșarfe pentru a proteja capul de soare sau pentru a-l menține cald.
- Utilizează unguent în interiorul nasului pentru a menține membranele umede și pentru a te proteja împotriva organismelor care sunt în mod normal prinse de părul din nară.
Alopecia areata nu îmbolnăvește direct oamenii și nici nu este contagioasă.
Poate fi, totuși, dificil de perceput la nivel emoțional. În strănătate, sunt disponibile grupuri de sprijin și consiliere pentru ca oamenii să-și împărtășească gândurile și sentimentele și să discute despre reacțiile psihologice comune la această afecțiune.
Alopecia areata a fost comparată de unii cu vitiligo, o boală autoimună a pielii în care organismul atacă celulele producătoare de melanină, ceea ce duce la pete albe.
Cercetările sugerează că aceste două afecțiuni pot împărtăși o patogeneză asemănătoare, cu tipuri similare de celule imunitare și citokine care conduc bolile și factorii de risc genetici comuni.
Cercetările preliminare la animale au descoperit că quercetina, un bioflavonoid natural găsit în fructe și legume, poate proteja împotriva dezvoltării alopeciei areata și poate trata eficient căderea părului existentă.
Sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv studii clinice umane, înainte ca quercetina să poate fi considerată un tratament pentru alopecia areata.
Cauze alopecie areata
Afecțiunea apare atunci când celulele albe din sânge atacă celulele din foliculii de păr, determinându-le să se micșoreze și să încetinească dramatic producția de păr. Nu se știe exact ce determină sistemul imunitar al organismului să țintească foliculii de păr în acest fel.
Deși oamenii de știință nu sunt siguri de ce apar aceste modificări, se pare că genetica este implicată, deoarece alopecia areata este mai probabil să apară la o persoană care are un membru apropiat al familiei cu boala. Una din cinci persoane cu boala are un membru al familiei care a dezvoltat si alopecia areata.
Alte cercetări au descoperit că multe persoane cu antecedente familiale de alopecie areata au, de asemenea, antecedente personale sau familiale de alte tulburări autoimune, cum ar fi atopia, o tulburare caracterizată printr-o tendință de a fi hiperalergic,tiroidita și vitiligo.
În ciuda a ceea ce cred mulți oameni, există foarte puține dovezi științifice care să susțină opinia conform căreia alopecia areata este cauzată de stres. Cazurile de stres extrem ar putea declanșa afecțiunea, dar cele mai recente cercetări indică o cauză genetică.
Remedii naturale și tratamente alternative alopecie areata
Întrucât tratamentele convenționale pentru alopecie sunt extrem de limitate, studiile care susțin tratamentele naturale pentru alopecie sunt și mai limitate.
Există unii oameni care recomandă frecarea sucului de ceapă sau a sucului de usturoi, ceai verde, ulei de migdale, ulei de dovleac, ulei de rozmarin, miere sau lapte de cocos pe scalp. Deși niciunul dintre acestea nu este susceptibil să provoace rău, eficacitatea lor nu este susținută de cercetare.
Unii oameni apelează la metode alternative de tratament, cum ar fi acupunctura și aromaterapia, deși există puține dovezi care să susțină aceste tratamente.
Tratamente alternative pentru căderea părului
- Suc de ceapă
- Fier
- Suc de ceapă
- Biotina
- Zinc
- Aromaterapie
- Siliciu
- Melatonina
- Ulei de semințe de dovleac
- Ceai verde
Suc de ceapă
Sulful din sucul de ceapă ajută la refacerea părului. Nu există prea multe cercetări în acest sens, dar un mic studiu a testat-o la persoanele cu alopecie areata, care suferă de căderea neregulată a părului. Jumătate puneau suc de ceapă pe scalp de două ori pe zi; restul foloseau apă de la robinet. După 2 săptămâni, 74% din grupul cu suc de ceapă a recrescut părul, comparativ cu 13% dintre utilizatorii de apă de la robinet. Dacă îl încercați, poate doriți să adăugați ceva care maschează mirosul cum ar fi cafeaua.
Fierul
Acest nutrient crucial stimulează producția de sânge, iar nivelurile scăzute ale acestuia sunt legate de căderea părului. Motivul nu este clar, dar asigură-te că manânci o mulțime de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea, peștele, carnea de pasăre, tofu, broccoli și tot felul de legume verzi. Totuși, discută cu medicul înainte de a lua suplimente de fier. Prea mult poate provoca vărsături și constipație. Dozele foarte mari pot fi chiar fatale.
Biotina
Unii medici prescriu biotina (a.k.a. vitamina B7) pentru căderea părului și obțin rezultate bune. (Este, de asemenea, bun pentru pielea ta.) Deși este sigur, probabil că obții o mulțime din alimentele pe care le consumi. Ouăle, germenii de grâu și ciupercile conțin toate o cantitate mare de biotină. Nu îți fă griji atât de mult pentru a-l pune pe scalp. În timp ce multe produse de păr se laudă că îl conțin, nu există prea multe dovezi că ajută împotriva căderii părului.
Zinc
Deoarece zincul ajută la majoritatea proceselor din corpul tău care te mențin în viață, nu este surprinzător faptul că întărește și foliculii de sub scalp care îți hrănesc părul. Corpul tău nu are o modalitate de a stoca zinc, așa că ai nevoie să adaugi în dieta ta alimente bogate în zinc. Dacă nivelul tău este scăzut, există unele dovezi că administrarea de zinc pe cale orală ar putea ajuta la căderea părului, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Saw Palmetto
Din fructele unui palmier mic vine acest remediu pe bază de plante, care este uneori promovat ca un medicament minune pentru creșterea părului. Unele studii au arătat că împiedică descompunerea hormonului masculin testosteron, ceea ce poate ajuta la prevenirea căderii părului. Deși nu este clar cât de bine funcționează Saw Palmetto, vestea bună este că se crede că este sigur, poate fi luat împreună cu alte medicamente și nu costă mult să încerci.
Aromaterapie
Uleiurile din lemn de santal, lavandă, rozmarin și cimbru au fost folosite pentru a trata căderea părului de peste 100 de ani. Se crede că un compus din ele stimulează creșterea părului. Poți încerca să freci unul sau mai multe dintre aceste uleiuri în scalp timp de cel puțin 2 minute în fiecare noapte. Apoi, înfășoară capul într-un prosop cald pentru a-l ajuta să se absoarbă. Un bonus: acest masaj de noapte miroase bine și te poate ajuta să te simți mai relaxat.
Siliciu
Nivelurile ridicate ale acestui element comun pot încetini căderea părului. (Ca să nu mai vorbim de faptul că oferă o strălucire podoabei capilare.) Vei găsi diferite tipuri de suplimente de siliciu la magazin, dar o versiune artificială numită acid ortosilic (OSA) poate fi absorbită cel mai bine de corpul tău. Totuși, discută mai întâi cu medicul tău. Nu este clar cât de sigure sunt suplimentele cu siliciu.
Seleniu
Unele suplimente pentru creșterea părului conțin un nutrient numit seleniu. Îți poate ajuta corpul să lupte împotriva toxinelor la care ești expus (cum ar fi prin fumat sau prin aerul necurat) și să-ți mențină foliculii de păr sănătoși. Deși la testele de laborator pe șoareci s-a demonstrat că șoarecii cu conținut scăzut de seleniu încep să chelească, acest lucru nu s-a dovedit adevărat pentru oameni. De fapt, prea mult seleniu poate provoca de fapt căderea părului, precum și probleme cu memoria.
Melatonina
S-ar putea să cunoști melatonina drept „hormonul somnului”. Mulți oameni îl iau ca supliment pentru o noapte bună de odihnă. Dar o cremă cu melatonină poate, de asemenea, să stimuleze creșterea părului sau să încetinească căderea părului. Motivele nu sunt clare, dar într-un studiu, persoanele care au folosit un amestec de melatonină pe scalp au văzut mai puțină cădere a părului în 30 de zile. Te lupți cu mătreața? Melatonina ar putea ajuta și la asta. Ca și în cazul tuturor suplimentelor, consultă mai întâi medicul.
Ulei de semințe de dovleac
Dozele zilnice de ulei de semințe de dovleac luate pe cale orală ar putea stimula creșterea părului. Deși sunt necesare mai multe cercetări, un mic studiu a constatat că bărbații care au luat în fiecare zi timp de 6 luni capsule care să conțină ulei de dovleac au putut observa o îmbunătățire a creșteri a părului cu 40%. De ce? La fel ca saw palmetto, uleiul de seminte de dovleac ar putea bloca transformarea testosteronului intr-un compus numit DHT, care este legat de caderea parului.
Ceai verde
Un extract din compușii săi poate ajuta la o serie de probleme de sănătate, inclusiv căderea părului. Cercetătorii au văzut o diferență atunci când le-au administrat șoarecilor extract de ceai verde timp de 6 luni. Dar acest remediu nu a fost testat pe oameni. Folosiți totuși suplimentele de ceai verde cu prudență. Unele conțin alți compuși care vă pot îmbolnăvi.
Maschează alopecia cu Toppik
Pentru cei care caută doar să-și mascheze căderea părului există pudra pentru acoperirea cheliei Toppik. Fibrele toppik sunt făcute din proteină de keratină și se amestecă nedetectabil cu părul uman, dând instantaneu aspectul unui păr mai bogat. Efectul rămâne până la următoarea spălare și este rezistent împotriva vantului, ploii și transpirației.
Rezultatul este unul extraordinar ce îți poate reda încrederea în tine! Acest produs a ajutat milioane de oameni din întreaga lume. În cazul în care nu se potrivește pentru tine poți beneficia de garanție extinsă de 30 de zile și să îl returnezi ca să primești toți banii înapoi.
Simptome alopecie
Cel mai proeminent simtom în alopeciei areata este căderea neregulată a părului. Goluri de păr de mărimea unei monede încep să se vadă, în principal pe scalp. Totuși, orice loc unde există păr poate fi afectat, inclusiv barba și genele.
Căderea părului poate fi bruscă, dezvoltându-se în doar câteva zile sau se poate întinde pe o perioadă de câteva săptămâni. Este posibil să existe mâncărime sau arsură în zonă înainte de căderea părului. Foliculii de păr nu sunt distruși și astfel părul poate crește din nou dacă inflamaţia foliculilor cedează. Persoanele care suferă de doar câteva pete de cădere a părului au adesea o recuperare spontană, completă, fără nicio formă de tratament.
Aproximativ 30 la sută dintre persoanele care dezvoltă alopecia areata constată că starea lor fie devine mai extinsă, fie devine un ciclu continuu de cădere și recreștere a părului. Aproximativ jumătate dintre pacienți se recuperează în decurs de 1 an, dar mulți vor experimenta mai mult de un episod. Aproximativ 10% dintre oameni vor dezvolta alopecia totalis sau alopecia universalis.
Alopecia afectează în mod egal atât bărbații, cât și femeile.
Alopecia areata poate afecta și unghiile de la mâini și de la picioare, iar uneori aceste modificări sunt primul semn că afecțiunea se dezvoltă. Există o serie de mici modificări care pot apărea unghiilor:
- apar lovituri precise
- apar pete și linii albe
- unghiile devin aspre
- unghiile își pierd strălucirea
- unghiile devin subțiri și fragile
Dietă
Alimentele cu zahăr, gustările procesate și alcoolul pot crește inflamația și iritația în organism.
Unele persoane cu o afecțiune autoimună diagnosticată pot lua în considerare o dietă „antiinflamatoare”. Acest tip de plan alimentar este conceput pentru a ajuta la reducerea răspunsului autoimun din organism și pentru a reduce șansele unui alt episod de cădere a părului sau a unei căderi suplimentare.
Pentru a face acest lucru, consumați alimente despre care se știe că ușurează procesul de inflamație. Alimentele de bază ale acestei diete, cunoscute și ca protocolul autoimun, sunt fructele și legumele precum afinele, nucile, semințele, broccoli, sfecla și carnea slabă, cum ar fi somonul sălbatic.
O dietă echilibrată - una cu cereale integrale, fructe, legume și carne slabă - este benefică pentru sănătatea ta generală din multe motive, nu doar pentru reducerea inflamației.
Diagnostic
Alopecia areată se diagnostichează la medic, foarte ușor, prin examinarea simptomelor. Ei ar putea analiza gradul de cădere a părului și ar putea examina firele de păr din zonele afectate la microscop.
Dacă, după un examen clinic inițial, medicul nu este în măsură să pună un diagnostic, acesta poate efectua o biopsie cutanată. Dacă trebuie să excludă alte boli autoimune, ar putea efectua un test de sânge.
Deoarece simptomele alopeciei areata sunt atât de distinctive, stabilirea unui diagnostic este de obicei rapid și simplu.
Dacă te-am făcut curios să aflii mai multe despre această afecțiune poți viziona acest clip, unde medicul Nadeja Culinici explică mai multe: