Adevărul din spatele miturilor despre creșterea părului
O istorie a părului
Produsele de îngrijire a părului reprezintă o industrie de un miliard de dolari. Această obsesie pentru păr nu este o invenție modernă, de-a lungul istoriei omenirii, lungimea părului a oferit altora indicii despre clasa socială, religie și starea civilă. De exemplu, femeile singure din China antică își aranjau părul în împletituri, în timp ce femeile căsătorite își legau părul într-un coc în vârful capului. În Roma Antică, clasa superioară patriciană își creștea părul lung și îl purta în stiluri elaborate și sofisticate, în timp ce coafurile mai simple indicau apartenența la clasele inferioare. Pentru Mayașii, părul era folosit pentru a separa rangul. Oamenii de rând aveau părul scurt, în timp ce nobililor îl crescut lung. Pentru mayași, liniile de păr în retragere erau considerate atractive, iar bărbații mayași își ardeau firele de păr pentru a deteriora permanent foliculii pentru un profil mai alungit. În Grecia Antică, părul lung era rezervat celor cu bogăție și putere, în timp ce capetele sclavilor erau rase.
De la începutul timpurilor, oamenii s-au luptat cu căderea părului și au căutat modalități de a face părul mai des, mai lung și mai puternic. Căderea părului este o problemă pentru oameni de mii de ani. ADN-ul unui bărbat din Groenlanda care a murit cu peste 4.000 de ani în urmă indică faptul că până și el suferea de chelie masculină.
Deci, de ce preocuparea pentru păr? Potrivit antropologilor, părul des și lucios este un semn de sănătate, iar semnele de sănătate sunt considerate a fi atractive. Oamenii au făcut întotdeauna eforturi mari pentru a crește un păr des. Vechii egipteni au creat tincturi pentru căderea părului cu grăsimile mai multor animale, inclusiv capre, lei, crocodili, șerpi și hipopotami.
Hipocrate a suferit și el de căderea părului. El a prescris un amestec de opiu, hrean, excremente de porumbei, sfeclă roșie și mirodenii. De asemenea, a venit cu un tratament destul de radical pentru căderea părului – castrarea – după ce a observat că eunucii (bărbații sterili) păreau să nu-și piardă niciodată părul. În 1995, cercetătorii de la Universitatea Duke au confirmat că această procedură previne de fapt căderea părului – dar nu recomandăm măsuri atât de extreme!
Iulius Caesar este o altă figură istorică care a suferit de căderea părului. Inițial și-a ascuns linia părului în retragere pieptănându-și părul într-o coafură cunoscută acum sub numele de Cezar. Când acest lucru nu a mai funcționat, și-a ascuns linia părului în retragere cu o coroană de lauri.
Adevărul din spatele miturilor
1. Tunderea frecventă face părul să crească mai repede – FALS
Foliculii de păr determină cât de repede crește părul, nu vârfurile. Cu toate acestea, tunderea frecventă poate face părul să pară mai gros, scăpând de vârfurile despicate, care pot face părul să pară mai subțire. Recomandăm să vă tundeți la fiecare 8 săptămâni pentru a diminua vârfurile despicate și pentru a-l menține sănătos. Părul nu va crește mai repede, dar cu siguranță va arăta mai bine!
2. Chelia vine de la tatăl mamei tale – FALS
În timp ce tendința către căderea părului este determinată parțial de genetică, căderea părului este poligenetică, ceea ce înseamnă că genele pentru căderea părului provin din ambele părți ale familiei, nu doar din partea maternă. Dacă există căderea părului oriunde în familie, fie din partea tatălui sau a mamei, este mai probabil să moșteniți genele.
3. Dacă smulgi un fir de păr cărunt, vor mai crește două fire – FALS
Fiecare fir de păr provine dintr-un singur folicul. Dacă smulgeți părul din acel folicul, acesta va produce doar unul care să-l înlocuiască. Mitul provine din faptul că firele de păr cărunte tind să aibă o textură diferită de restul părului.
4. Stresul cauzează căderea părului – ADEVĂRAT (Oarecum)
Evenimentele traumatice precum un accident de mașină, nașterea, intervențiile chirurgicale majore sau moartea unei persoane dragi pot provoca căderea părului. Cu toate acestea, căderea părului nu este cauzată de stresul comun, de fiecare zi, care vine odată cu viața modernă. Stresul din cauza rutinei și din viața profesională nu provoacă căderea părului. Altfel, nimeni nu ar avea păr!
5. Pălăriile cauzează chelie – FALS
Purtarea șepcilor nu provoacă alopecie de tracțiune, o formă de cădere a părului cauzată de smulgerea fizică a părului. Potrivit lui Spencer Kobren, fondatorul Asociației Americane pentru Căderea Părului, „Șapca ta ar trebui să fie atât de strânsă pe scalp încât să nu o poți purta pentru a provoca orice tip de tracțiune sau daune”. Este o veste grozavă, deoarece pălăriile au, de asemenea, avantajul suplimentar de a proteja părul și scalpul de razele UV dăunătoare!
6. Spălarea prea multă a părului poate provoca căderea părului – FALS
Părul din scurgerea de duș vă poate face să credeți că pierdeți păr în plus. Cu toate acestea, este normal să pierdeți 50-100 de fire pe zi când părul ajunge la sfârșitul ciclului său de creștere. Spălarea părului cu șampon înseamnă doar a scăpa de firele de păr care s-au desprins deja de pe scalp. Spălarea părului este de fapt esențială pentru creșterea părului, deoarece șamponul elimină uleiul, murdăria și reziduurile. Dacă doriți să spălați părul în fiecare zi, alegi un șampon blând care nu uscă părul și nu cauzează rupere.
7. Pastilele anticoncepționale îți fac părul să cadă – ADEVĂRAT
Potrivit doctorului Paradi Mirmirani, membru al Academiei Americane de Dermatologie, femeile care sunt predispuse genetic la căderea părului sunt mai sensibile la androgeni. Dacă tipul de anticoncepționale pe care îl utilizați este bogat în progesteron, un hormon ușor convertit în androgeni, acesta poate declanșa căderea părului.